Παναγιώτης  Αθ. Μαρινάκος

ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ

Όταν οι σύζυγοι συμφωνούν για το διαζύγιο, μπορούν να το ζητήσουν με κοινή αίτησή τους που δικάζεται κατά τη διαδικασία  της εκουσίας δικαιοδοσίας. Το συναινετικό διαζύγιο αποτελεί έναν ιδιαίτερο τρόπο διάζευξης, που χαρακτηρίζεται από έντονη τυπικότητα, ακριβώς επειδή ο έλεγχος των πραγματικών περιστατικών και των κινήτρων των συζύγων εκφεύγει από τον έλεγχο του δικαστή. Με τις νέες μάλιστα νομοθετικές ρυθμίσεις η όλη διαδικασία για έκδοση συναινετικού διαζυγίου είναι ταχύτατη και πιο οικονομική, δεδομένου ότι έχει επέλθει ουσιώδης απλούστευσή της αφού καταργήθηκε τη διαδικασία των δύο συζητήσεων που ίσχυε μέχρι τούδε, καθιερώνοντας πλέον τη μία και μοναδική συζήτηση της αίτησης συναινετικού διαζυγίου στο ακροατήριο.

Δηλαδή πλέον κατατίθεται αίτηση στο κατά τόπον αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο επί της οποίας ορίζεται πλέον μόνο μία δικάσιμος και εν συνεχεία εκδίδεται εντός περίπου δύο μηνών μόνο μία δικαστική απόφαση. Η τελευταία μάλιστα με τον νέο νόμο αποκτά ισχύ εκτελεστού τίτλου, γεγονός που σημαίνει ότι έχει ισχύ δικαστικής απόφασης. Τέλος, με τον νέο νόμο η λύση του γάμου με συναινετικό διαζύγιο προϋποθέτει ελάχιστη διάρκεια ισχύος του γάμου ενός εξαμήνου και όχι ενός έτους που ίσχυε μέχρι τούδε.

Προϋποθέσεις για τη συναινετική λύση ενός γάμου είναι μεταξύ των άλλων η ύπαρξη έγγραφης συμφωνίας διάζευξης των συζύγων, η ύπαρξη κοινής αίτησης περί λύσεως του γάμου τους, η τήρηση ορισμένης διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου (η δήλωση της συμφωνίας των συζύγων περί λύσεως του γάμου σε μία συνεδρίαση), η συγκεκριμένη χρονική διάρκεια του υφιστάμενου γάμου, η ύπαρξη έγγραφης συμφωνίας των συζύγων  για τα τέκνα (εάν υπάρχουν) και δη για την επιμέλεια και επικοινωνία των ανηλίκων τέκνων, κ.α.

Το συναινετικό διαζύγιο είναι η βέλτιστη λύση για όσους επιθυμούν να λύσουν τον γάμο τους, δεδομένου ότι με μία διαδικασία (αυτή της έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου) ρυθμίζονται αυτομάτως τα εξής θέματα: η λύση του γάμου, η επιμέλεια τυχόν ανηλίκου τέκνου ή τέκνων, η επικοινωνία του έτερου γονέα που δεν έχει την επιμέλεια με το ανήλικο τέκνο και δυνητικά το ζήτημα της διατροφής του ανηλίκου τέκνου.

Ειδικότερα, για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου σε περίπτωση ύπαρξης ανηλίκου τέκνου απαιτείται η υπογραφή από τα συμβαλλόμενα μέρη (συζύγους-γονείς) ενός ιδιωτικού συμφωνητικού, στο οποίο θα ορίζεται ρητά ποιος εκ των δύο γονέων θα έχει την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου και πώς θα επικοινωνεί ο άλλος γονέας (που δεν έχει την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου) μ’ αυτό. Αναγκαίος και ο καθορισμός της διατροφής του ανηλίκου τέκνου όπου πρέπει να συμπεριλαμβάνεται προς αποφυγή έτερων δικαστικών αγώνων.